Om dyrekiropraktikk


Dyrekiropraktorer har utdannelse og erfaring som gjør de godt rustet til å diagnostisere, behandle og veilede i forebygging av biomekaniske feilfunksjoner i bevegelsesapparatet, samt vurderer effekten av dette på nervesystemet og individets generelle helsetilstand.

En dyrekiropraktor har ønske om et tverrfaglig samarbeid med andre veterinærer og spesialister for å kunne gi dyret et optimalt behandlingsforløp.

Et av hovedverktøyet til dyrekiropraktoren i behandlingen er den dyrekiropraktiske leddmanipulasjonen. Dette er en hurtig og kontrollert skånsom bevegelse hvor målet er å øke bevegelsen, redusere muskel spasmer og smerte, samt å stimulere nervesystemet. Dette vil påvirke en mengde fysiologiske prosesser kroppen som blant annet har vist seg å resultere i en opplevelse av økt bevegelighet og redusert smerte.

I tillegg til leddmanipulasjonen vil ofte dyrekiropraktoren bruke bløtvevsmetoder som massasje, triggerpunktbehandling, traksjon, bevegelighetstrening, samt gi råd om hva som bør gjøres og ikke gjøres for å fremme rehabiliteringen og unngå tilbakefall. Dette er også viktige elementer i den total pakken som er den dyrekiropraktiske behandlingen.

De aller fleste dyr vil akseptere og like behandlingen siden behandling alltid vil foregå på dyrets premisser.

Når vil en hund trenge en dyrekiropraktor?
Tegn å se etter som kan indikere at hunden kan ha redusert bevegelse i leddene og unaturlige muskelspenninger kan være endret holdning, redusert ytelse under arbeid, dårlig koordinasjon, halthet, stivhet, slepe klørne mot underlaget, muskelsvinning, vegre seg for å gå i trapper eller hoppe opp inn/ut av bil, problemer med fart og enkelte gangarter, vanskeligheter med å reise seg, endret adferd som tilkommet aggresjon, angst eller tilbaketrukkethet, strekke seg overdrevet mye, eller ikke i det hele tatt, dårlig til å riste seg, overfølsom for berøring og overdrevet kløing eller slikking. Hunder er forskjellige og de kan ha veldig personlig måte å kommunisere at noe ikke er rett. Som eier som ser hunden hver dag er man ofte i den beste posisjon til å se om det er noe unaturlig som bør undersøkes. Det er klart at mange av disse tegnene også kan ha andre årsaker enn låsninger, og det er derfor viktig at hundens veterinær og dyrekiropraktor sammen kommer fram til en diagnose.

Når vil en hest trenge en dyrekiropraktor?
Hester i alle aldre og på alle nivå kan bli utsatt for skader eller overbelastninger som påvirker muskel- og skjelettsystemet. Ofte stiller det krav til at rytter/kusk er tidlig ute med å oppdage at noe er annerledes for at skaden ikke skal utvikle seg. Nedsatt prestasjon, endringer i bevegelsesmønsteret, halthet, vegring, adferdsending og nedsatt evne til å gjøre oppgaver som tidligere ble mestret er tegn på at noe kan være galt i bevegelsesapparatet. I tillegg kan perioder med stress, en stevne- eller løpssesong eller når hesten skal lære inn nye øvelser føre til muskelspenninger og nedsatt leddfunksjon. Hvis hesten har fått en skade i bena eller er under behandling for halthet hos veterinær, så kan hesten samtidig ha nytte av behandling hos dyrekiropraktor for å få bukt med et sekundært kompensasjonsmønster. I tillegg har hester som er under behandling for tannproblematikk god nytte av å få løst opp i spenninger i kjeve og nakke som ofte kommer samtidig med tannproblemene.

Andre dyr kan også selvfølgelig behandles av dyrekiropraktor!

For mer informasjon om kiropraktorer: Norsk Kiropraktorforening.
For mer informasjon om veterinærer: Den Norske Veterinærforeningen.
For mer informasjon om dyrekiropraktikk (engelsk): International Veterinary Chiropractic Association.